Köszöntjük a Vadárvácska Óvoda oldalán!

Márton-napi hagyományőrző projekt hét a Vadárvácska óvodában

„Márton napján sok kis liba, azt gágogja, hogy galiba”

Az ünnepek, jeles napok jelentős események óvodánk életében. Novemberben, Márton napja közeledtével minden csoportban „Liba- hét projekt” keretén belül, megismerkedhettek a gyerekek a jeles naphoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal életkorukhoz és képességükhöz mérten. A csoportok a saját megtervezett tevékenységeit valósították meg komplex formában.

A témahét tevékenységei úgy épült fel, hogy változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos, dramatikus, illetve néphagyományokat követő tevékenységek segítették elő a Márton napi néphagyományok megismerését. Egész héten lázas munka folyt a csoportokban, a kreatív, ötletgazdag óvoda pedagógusok változatos tevékenységeket szerveztek. Beszélgettünk a tollfosztásról, annak felhasználásáról. Ügyes szorgos kis kezek kukoricát morzsoltak, a szemeken jártak, hogy senki ne legyen lúdtalpas. Libát etettek vonalvezető feladatlapon. Énekeltünk, mondókát mondtunk, verseltünk és táncoltunk, minden, ami libával kapcsolatos terítékre került ezen a héten. Népi jóslásokat ismerhettek meg. A nagyobb csoportokban a gyerekek megismerkedhettek Szent Márton legendájával. Jó alkalmat biztosított arra, hogy felelevenítsük a gyerekekkel, hogy milyen fontos életünkben a segítőkészség és a jó szívűség.

Délelőtt lezárásaként az óvoda udvaráig mentünk megkeresni gúnárunkat, ahol közösen az óvoda többi csoportjával is megünnepeltük ezen jeles napot. A hagyomány tiszteletén túl, a szülői ház és az óvoda jó kapcsolatának erősítése is célunk volt. Csak nem minden szülő eljött a csoportok által szervezett játszóházak, gazdagító programok, zenés előadásokra.

Záró napunk délutánján „Incsi- Fincsi” büfét szerveztünk a szülőkkel közösen, amely során kreatív, finom „libás” falatok készültek a gyerekek számára. A falatozás után délutáni játszóházba hívtuk meg a szülőket, ahol minden család elkészíthette a saját Márton napi lámpást. Ahogy elkészültek a munkákkal bemutattuk a héten tanult énekeket, mondókákat a nagyobb csoportban előadták Szent Márton legendáját.

Ezt követően, ahogy besötétedett felöltöztünk és közösen, szülőkkel, gyerekekkel kisétáltunk az óvoda elé, ahol már a Sodrás Népzenei Kisegyüttes húzta a talpalávalót. Zenei kísérettel elindultunk a lámpásainkkal énekelve a városban. A Márton napi sétánk vége a város főtere volt, ahol egy táncházzal zártuk le a hetünket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hagyományőrző projekt célkitűzési megvalósultak, a gyerekek és felnőttek egyaránt sok élménnyel gazdagodtak. A megjelölt tartalmakat jó hangulatú, vidám élményekben gazdag közös pillanatként élték meg. Szeretnénk és bízunk abban, hogy az elkövetkezendő években is ilyen nagy érdeklődés fogja övezni a „Márton-napi” előkészületeket és a lámpás felvonulást óvodánkban.

Így az Adventi időszak előtt egy színvonalas rendezvényt tudhat maga mögött a Vadárvácska Óvoda.

Így volt, nem mese volt.
Ez mind igaz volt.

Scroll to Top